wallpaper

Google+ Followers

Friday, September 5, 2014

Bali 2012 dan Brunei 2013.. ;D

lama dah nak update pasal dua tempat yang aku pergi ni...

Bali.. sepatutnya aku nak present paper di sini..tapi tak sempat masatu... terlupa dah nak due date... so...aku pergi hanya untuk makan angin jerlah... :D.. tempat dia penuh dengan orang beragama budha... sampai kita tak boleh nak kenal islam atau bukan...sebab muka ..bahasa..lenggok mereka semua sama..pakaian pon tiada beza.. yang membezakan ialah tempat solat mereka dan makanan mereka.. nak tau tourist guide tu islam atau tidak...kena tgk dia gantung apa dalam kereta diorang..kalo xde apa2...kena tanyalah... sebab diorang faham...jika kita perlukan tourist guide islam...sebab memudahkan kita pergi ke tempat2 makan yang halal dan faham bila waktu solat kita... heee.. kawasan chalet dia mendamaikan...swimmping pool boleh enter sampai malam... wuhuu... besttt.. pergi ke tempat2 menarik boleh minta pengangkutan... tp kena charge le.. hehehe.. pantai dia agak panas..berbahang...aku tak syorkan untuk pergi pantai dia...better mandi di pool je...lagi nyaman dong...heehehe

Brunei..aku sempat present paper disini... dapatlah masuk dalamSE  lecture notes...alhamdulillah.. ok.. brunei... tempatnya kecil sana sinun masih nampak hutan... tapi orang2nya baik2 belaka... bila ditanya...susah nak jumpa penjahat di brunei ni... walaupun mundur dari segi pembangunan..tapi rakyatnya tak buat kacau bilau... rasanya sebab sultan brunei slalu ambil berat hal rakyat...banyak yang free di berinya kepada rakyat brunei ni..manakan tidak... air cuma bayar berapa sen je...diorang diberi kemudahan topup..hahah.. bukan topu hp tau... kemudian bil api pon murah... sampai satu rumah di kampung air... ada dua tiga biji aircond...huhuhu... minyak pon murah...hampir setiap rumah mesti ada kereta... dan pastinya bukan satu dua... tapi tiga kereta hampir kesemuanya... untungnya diorang ni... bila sultan turun... mewahnyaaa diorang... setiap rakyat pasti dok puji2 sultan... tak pernah sorang pon yang aku jumpa masa di sana kutuk sultan diorang... tiada... semuanya yang baik2 belaka... heeee... di brunei..sempatlah aku menjengah adik ipar aku yang bekerja di sana... siap dapat makan free lagi bos dia belanja... kek dia sedappp...

yang membuatkan percutian aku semakin seronok dan best ialah...aku pergi berdua dengan suami tercinta... heee.... kesian anak-anak aku kena tinggal... takpe... nanti dah besar... diorang cari duit sendiri untuk pergi ke oversea ...biar tau susah payahnya... tidak semua boleh datang bergolek...hahahah... :D


Wednesday, September 3, 2014

3 September 2014...my Birthday?! Are you serious?!

hahaha...look at my topic... seriously i forgot my own birthday!

i did realized yesterday was my birthday because people around me keep wishing me the birthday... physically, whatsup and facebook... oh my... hahahah... i checked the calender...i thought it should be another day and not yesterday... but it is ok...nothing special on my birthday...hehehe.. as long as i still alive to monitor my own knowledge and my kiddos... insyaAllah... especially in islamic view..should be no problem...

my age turn to another stage.. not series... :D but i still insist to look at back what i have / haven't do yet..

in this age, i just gave birth for my third child... i call him KHAN.. :D... Muhammad Akmal Khan...my first son.. :D

in this age, i just complete my PhD and will be awarding in this coming November 2014 at UTM Johor..InsyaAllah.. the responsibility with the Dr. title would be more challenging...

in this age, my first kid wearing a glasses.. she start curious more.. her development much better in recite the al-quran.. she can write and read malay and english book with my monitoring.. alhamdulillah..

in this age, my second kid, being very talkative since her born is during my proposal defense.. :D alots of question she ask, every single action and words she insist to know more when she listen from tv and surroundings.. she always want to wearing a barbie doll like... hahaha...

in this age, my husband turn to be a good and sometime i can feel more better type of husband.. ;) alhamdulillah... but still have some contentious depends on the situation... it's normal in many marriage.. ;)

in this age, i have my own car and home.. alhamdulillah... but still looking at any other opportunity... hew hew hew...

in this age, i had many x-students give a birth..now i am sure, that i am an old lady which need to really look at myself before Allah call me back home... ;)

in this age, i had traveled oversea... seriously i don't think about that ..and it is such to reach the star in the sky... the most precious moment is in makkah with my husband and MIL... and prestigious moment is in Harvard with my parents and sister.

in this age, my 3 close aunties, pass away.. al-fatihah... nothing to share about them...but...hemmm... just forget about it... before i start falling my tears more.. ;)

in this age, i kept alots of experience in grew up my self.

in this age, i would say.. please keep calm whatever matter come across you.. find the solution and not to give more problem with current problem... because i hate people who always give a problem without a solution but add another problem on it... hahaha... are you get me not? find an option, give the solution best..

for now... in this age... i just look for akhirat more than duniawi... but it doesn't mean i will extremely go for it... slowly but consistently... insyaAllah.. :)






Friday, February 14, 2014

VIVA PhD

assalamualaikum wahai cinta hati.. ;)

sepetang menjenguk tirai nan membiru

setelah sekian lama ingin kutitipkan bahasa pengembali...

akhirnya hari ini... sempat untuk aku melunaskan sisa-sisa berbaki yang ingin ku titipkan di sini sebagai coretan kata hati...

dalam kesibukan yang tidak mengenal waktu kini... aku cuba untuk mengisahkan perjalanan viva ku yang telah lama berakhir...

alhamdulillah... syukur ke hadrat illahi...segala limpah kurniaNya... aku mampu untuk habiskan viva dengan cemerlang... subhanallah... manakan tidak... examiner yang ku dengar dan dikatakan sungguh detail/terperinci dalam segenap aspek...mampu ku lalui dengan rasa rendah diri pada illahi... tidak kusangka... aku mampu merentasinya bersama bayi dalam kandungan ku... alhamdulillah... terima kasih kepada external n internal examiner, Chairman , assistant chairman Prof Abd Azim Ab Ghani, Prof Dato Norbik Bashah, PM Norshahida Sulaiman dan Dr Azrina (x ingat nama) kerana sudi meluangkan masa untuk VIVA PhD ku... :) bila mana ada yang mengatakan thesis aku bagus... namun tebal.. :) ... alhamdulillah... aku rasa sungguh terharu...

tetapi... proses pembentangan masih tetap berlangsung... ;) suatu perasaan konfiden yang datang dari ceruk mana menerpa diriku tanpa diminta... syukur ya Allah... adakala aku menjadi terlalu garang semasa viva tersebut...ada kala aku slowdown kerana menghormati examiner ku yang telah veteran walaupun detail orangnya :)... sejam pertama struggling utk defend.alhamdulillah settle..sejam setengah lagi hanya untuk check setiap chapter dari segi formatting dan kedudukan gambarajah dan seumpamanya sampai satu ketika...aku terlelap...kepenatan ibu mengandung agaknya...hehehe... pecah rekod kot... orang viva terlelap...harap2 examiner time tu x perasan...heehhehe......


bak kata lirik lagu... relax brother...brother relax... ;)


tiada pertikaian mengenai scope, objective, method, result dan analysis dan lain2... alhamdulillah... cuma ada satu bhgn kecil LR dan pertukaran kata nama serta pengembangan maksud terminologi perlu ditambah baik dengan lebih baik... selebih itu...aku hanya mampu ucap syukur dan sujud syukur pada Illahi... alhamdulillah sangat...


terima kasih Allah, Supervisorku, Prof. Saidfudin, Dr. Azrilah, Dr. Zali, Dr. Rohani, Dr. Badariah Solemon, Dr. Siti Uzairiah, Dr. Shita Azmi dan semua geng Rasch... Dr. Nazlinda, Kak Boni, Dr. Adibah, Kak Shereen, dan lain2 lagi... juga kepada suami (Shazman Asri) tersayang, ibu bapa (Jamaludin dan Alfah) tercinta, anak-anak (Nur Akmal Maisarah, Nur Akmal Mahirah) pemudah cara, kawan-kawan PhDku dan kawan2 lama dan baru yang sentiasa mendokan kejayaan kecilku ini... alhamdulillah... yang sentiasa mendoakan dan bantu memudahkan jalanku...ku doakan kalian jua lebih lagi Allah beri...insyaAllah... amin...


apapon...kuucapkan setinggi terima kasih kepada supervisor ku ..Prof Dr. Shamsul Sahibuddin yang telah sekian lama mendidik aku sepanjang proses kedoktoran aku... subhanallah...hanya Allah yang mampu membalasnya... setiap susah senang...semua ku cerita pada SV ku ini tanpa selindung... :) terima kasih Prof... terima kasih juga pada wife prof yang tolong doakan saya... :)



rasanya...jika diucapkan tentang aku yang membuat PhD ku menggunakan part-time scheme sepanjang tempoh pembelajaranku... di mana...aku punya waktu hanya 2 hari untuk fokus pada PhD ku... ia agak mustahil...kerana... utk turning back to the focus... any focus... bukan mudah... it takes time... sbb kena turn kepada A...dan patah balik turn kepada B... hahaha... dicampur bersama punya anak2 yang masih kecil... termasuk baby besar saya  tu (bapa diorang la)... bukan mudah untuk fokus... hanya yang pernah melaluinya...mungkin faham... mungkin... :)

jika hendak diceritakan secara terperinci... tidak cukup satu hari... atau seminggu... tetapi biarlah yang selebihnya aku simpan rapi di dalam sanubari... ditelan bersama bunga-bunga cinta Allah... :)

bagi aku... proses PhD... is not only about PhD itself dan bukan about ourselves

... ia lebih kepada proses pengenalan diri kepada Allah dan proses mengenali Allah dengan lebih dekat... kerana... proses penyelidikan hanyalah untuk approve apa yang telah dikatakan secara sahih melalui alquran dan hadith...

jika orang kata aku pelik... biarlah...sebab ... segala hikmah yang berlaku... berlaku dan dipertontonkan Allah dihadapan mataku... ia adalah pengalaman yang tidak semua akan lalui...tapi aku rasa bersyukur kerana Allah beri peluang untuk melalui setiap keperitan dan kepahitan yang berlaku disepnajang proses itu... ia mematangkan pemikiranku lebih dari yang aku sendiri jangka... setiap rasa boleh kurasa tanpa kupalitkan pada orang lain untuk menelannya... setiap yang kulalui...tidak mahu untuk aku beri pada orang lain merasainya .... biarlah aku sendiri yang menanggungnya...

bila difikirkan kini... aku rasa bahagia dan bersyukur teramat sangat... kerana Allah telah beri lebih dari apa yang aku minta... ini hanya semata kerana Allah... dengan kurniaan penghabisan kedoktoran, suami kerja lebih dekat dan sentiasa ada bersama setiap malam (tiada lagi syif...hoye! hehehe) dan kandungan yang sudah menginjak hampir 5 bulan sekarang ni, anak sulong dapat anugerah tokoh murid (yang merangkumi aspek akademik, attitude dan aktif dalam kokurikulum) walaupun baru berumur 6 tahun... aku kira dia memang layak...kerana... banyak perkara yang dilakukannya sendiri tanpa ada bantuan dari aku mamanya... mungkin dia memahami kesibukanku... terima kasih sayang... syukur Ya Allah... syukur...











Monday, September 17, 2012

Umrah kali pertama 1- 13 april 2012

Assalamualaikum...  rasanya dah terlampau lama aku tak share experience perjalanan hidup aku... ada yg boleh di share... dan ada juga aku simpan untuk kenangan aku sendiri... ;-)

Dah lama aku nak tulis pengalaman pergi mengerjakan umrah... umrah yg aku buat adalah pengalaman yang tidak dapat dilupakan ...manakan tidak... ia adalah suatu perjalanan yg tidak dirancang sebenarnyaa walaupun punya niat yg tersimpan rapi di dalam hati...

Terima kasih aku nak ucapkan pada Prof Saidfudin ... di merupakan orang yg telah menyebabkan aku berjaya sampai ke tanah suci... atas kuasa Allah jua.. subhanallah... prof... memperkenalkan aku dgn agency yg dia attached... alhamdulillah... segalanya berjalan lancar...

Aku pergi bersama... suami dan mak mentua aku yg aku kira.. aku perlu pikul tanggungjawab menjaganya... mak mentua masih sihat.. jadi mudah sedikit urusan ku.. alhamdulillah...

Aku dan suami... mempersiapkan diri... bukan dr segi barang2 keperluan.. tetapi dari segi rohani... aku x terpk masa nak pergi tu..nak kena bawak apa..sebab aku sgt risau sebenarnya... aku diterima Allah kah? Banyak beno rasanya kesalahan2 lalu yang membuatku rasa gusar untuk ke tanah suci sebenarnya... tapi aku yakin... Allah masih sayang padaku..insyaAllah (dengan izin Allah). Sebab prof selalu pesan.... tidak semestinya yg kaya sahaja yg boleh pergi ke tanah suci... tetapi semuanya atas jemputan Allah s.w.t... setiap kali aku teringat pesanan itu..aku rasa hiba...sebab aku rasa ... aku yang hina ini pon... masih mendapat jemputan darinya... dan aku berazam untuk buat sebaik mungkin... akan aku cuba penuhkan masa untuk Allah di sana...

Dalam nak pergi tu... aku tak terfikir nak buat kenduri... sbb selalunya org2 tua yg nak pergi aan buat kenduri...aku ni dikira kategori budak la lagi... hehehe..perasan ... jangan mare... tapi... kuasa Allah mengatasi segalanya... kebetulan hari yg aku akan berangkat pergi...di awalkan seminggu...subhanallah... jatuhbpada hari sebelum nak buat bbq di rumah parentsku... so sekaligus aku adakan kenduri doa selamat... alhamdulillah... segalanya atas perancangan Allah yg maha esa... aku rasa sayu dan hiba... yg paling seronok.... siap ada bunga api... masyaAllah...

Terima kasih pada tetamu yg hadir... especially.. saudara maraku... roomateku... dan student2 ku... aku gembira bercampur dgn perasaan sayu... speechless...

Untuk pengetahuan,  pada awalnya kami di jadualkan berlepas terus ke madinah dan baru ke mekah... tapi...perancangan Allah mengatasi segalanya... aku menerima panggilan dari agency mengatakan kami akan berangkat terus ke mekah dan perlu terus memakai ihram... seronok sangat rasa hati...astaghfirullah... tapi perasaan cuak tetap ada... nampakkah kaabah nanti aku ni...macam2 berlegar dikepala... kelakar pon ada rasanya bila teringat kembali ... tapi aku berdoa tanpa henti... semoga aku, suami dan mak mentua diberikan kesihatan yangbaik dan dipermudahkan segala urusan..selebihnya aku serahkan dan bertawakkal penuh pada Allah... dan ia sungguh magic... subhanallah...

Nikmat megerjakan umrah sungguh terasa... aku telah ditempatkan bersama mentua... dan hubby join sekali ..hehhe... alhamdulillah...

bagi aku...Hotel nya sgt dekat dgn masjidil haram.. disana orang pnaggil haram je.. jalan kaki sat je dah sampai... sampai je.. kami terus je mengerjakan umrah selepas hantar barang naik bilik dan bersiap di hotel... sebab dalam kapal terbang kami dah bermiqat selepas dapat announcement untuk bermiqat... Sebelum niat umrah... aku, suami dan mak mentua saling memohon maaf sesama kami... ;-)

First time nampak kaabah... aku terkedu... x sampai beberapa saat mataku bergelinangan dengan air mata... dalam hatiku... xsangka aku mampu melihat kaabah dalam usia yg aku kira masih muda... ;-) alhamdulillah... aku bersyukurke hadrat Allah.. terus aku panjatkan doa utk aku, anak2, suami, ahli keluarga dan rakan2... sbb kali pertama pandang kaabah doa makbul...wallahualam (Allah yg lebih mengetahui).. then aku berpimpinan dgn mak mentuaku... aku seperti ditarik ke arah kaabah... makin dekat..makin dekat... subhanallah... jalan lapang untuk kami.. subhanallah... sbb sebelum nak turun buat tawaf..aku lihat.. penuhnya manusia... perasaan takut menjelma... mampukah.. tp aku berdoa dan bertawakkal pada Allah... alhamdulillah... kami berjaya habiskan tawaf... kami buat extra pusingan sebab nak elakkan ada pusingan yg x sempurna... kami niat ikut buku...then... segala doa.. kami doa dalam bahasa melayu... setiap satu pusingan.. kami buatkan satu hajat... dan masa tawaf utuk umrah pertama kali juga dikatakan antara waktu mustajab berdoa... wallahualam... tawakkal pada Allah...

Kemudian kami dah xnampak kelibat ustaz dan hubby... tp telah berjanji..sekiranya antara kami lambat... yang awal akan tunggu di tempat saie... alhamdulillah... aku bawa mentua pergi ke tempat saie... kami lakukan saie... sekali lagi... aku berdoa... ikut buku dan tambahan doa dalam bahasa melayu... perkara utama yg kudoakan rtika itu... semoga kami dapat menghabiskan saie dgn sempurna... dan aku doakan semogadipermudahkan jua... cuma yg aku pelik... aku akan doakan orang2 tua, yg bertongkat, berkerusi rodaan mendukung bayi serta yg memegang kanak2 supaya mereka diermudahkan dan diberikan kekuatan untuk menghabiskan saie dgn sempurna... lagibyk ku doa untuk mereka... masyaAllahyg ku rasa... langkahku seperti tidak berpijak dibumi.. Allah mudahkan laluan kami...subhanallah... kami rasa singkat... walaupun ada rasa sedikit kepenatan... tp alhamdulillah... penting rupanya...mendoakan kesejahteraan orang lain... my own lesson learn... ;-)

Sudah saie.. kami bertahallul... then... aku dan mentua tersenyum...akhirnya kami berjaya buat umrah kali pertama...subhanallah...alhamdulillah... dan buat sujud syukur sekali lagi... sebab... selepas tawaf..kami telah buat solat sujud syukur dalam hijr ismail dan depan makam ibrahim... tak mmpu ku ungkapkan...sepeechles,... aku yang hina ni pon Allah mudahkan urusan kami dengan kasih sayangnya... inikan lagi orang2 alim... subhanallah....

Usai segalanya... kami pulang ke hotel untuk berehat dan makan... then... seterusnya.. aktiviti... beribadah, makan, rehat tidur... dan lain2 lagi... itulah pengalaman kali pertama aku kerjakan umrah... terima kasih juga ada prof sbb bg tazkirah pendek sebelum kami kerjakan umrah... alhamdulillah.

Alhamdulillah... segalanya berjalan dengan lancar.. dan alamdulillah aku dapat buat sekali lagi umrah dan sekali lagi umrah ku niatkan untuk makcikku yg tidak sihat dimana beliau dulunya berpenat lelah menjaga aku semasa kecil sementara ibu bapaku pergi kerja... alhamdulillah...

Amalan istimewa tiada... cuma... emmm... jangan berhenti beristighfar, berselawat, berzikir, solat taubat, solat hajat, mengaji alquran dan buatlah solat2 yg kita ketahui... gantilah solat yg pernah dicicirkan ... itu sahaja yang aku buat... apa yang termampu..kerana ilmu masih cetek...

Aku doakan pada kalian yang membaca entry aku yang ini... semoga dapat menunaikan umrah jua hendaknya.... insyaAllah... amin... doakan aku juga untuk kembali ke baitullah (rumah Allah) lagi dan lagi... insyaAllah... ;-)


Friday, March 23, 2012

Pencarian

assalamualaikum ....

aku masih dalam proses pencarian... hampir setiap detik aku menyoal.... kenapa? kenapa tiadak begini...kenapa tidak begitu... apa yg perlu? apa yg tidak perlu? bagaimana nak mengubah? bagaimana nak mencari? siapa yg perlu dirujuk? siapa yang perlu di ikuti? apa bezanya??? dan byk lagi persoalan yang berkecamuk dalam diri aku... ;)

dalam proses pencarian... walaupun aku punya basic agama... namun... acapkali ditinggalkan...maka dengan itu... hampir hilang kesemua ilmu basic yang ada... astaghfirullahalazim... aku telah lalai... jadikanlah cerita ini iktibar.... bukan untuk membuka aib... tp... perubahan yang ku rasakan perlu... kerana... semua jawapan yang aku cari selama ini dapat aku temui hanya daripada al-quran dan hadith... subhanallah... event dalam proses aku menyiapkan PhD aku pon... ALlahuakbar... speechless... aku dok la carik dari journal2...proceedings... tp at last... i found everything from al-quran... takde yang pelik... cuma kita yang tak perasan...

dan punca aku jadi macamni pon daripada bahan bacaan aku... yang akhirnya... aku jumpa dari al-quran... subhanallah... sekiranya aku seorang yang alim...sudah pasti aku mulakan bacaan aku dari al-quran...tp aku buat sebaliknya...astaghfirullahalazim... aku hanya mampu tersenyum bilamana... orang membicarakan soal dunia... tanpa disentuh tentang ukhrawi... aku tidak mampu mengulas...kerana ... dalam al-quran ada menyebut.... beritahu tentang kebaikan pada mereka yang mahu mencari kebaikan dan sesiapa yang diberi hidayah oleh Allah... aku tak ingat surah mana... (lemahnya aku...)... walaupun hidayah tidak di beri...tapi kita boleh berusaha ke arah itu sebenarnya... dan tawakkaltu'alallah... wallahu'alam (Allah Lebih Mengetahui)...

dalam proses..aku membaca...membaca...membaca... dan aku teringat... jika membaca tanpa guru...ditakuti aku berguru dengan syaitan... huhuhu...haru betul... so apa yang aku buat... sekali lagi...mohon hidayah dan 'inayah dari Allah... subhanallah... sekarang era teknologi...so... byk cara kita boleh guna... dengar tv, cd, radio, fb dan lain2 lagi... gunakan sebaik mungkin... dan keputusannya amat menakjubkan... apa sahaja yang terdetik dari dalam hati... akan segera aku mohon dari Allah.. dan aku mula mengaji.... dan aku temui jawapan... masyaAllah... risau juga apa yang aku perkatakan akan menimbulkan riak...na'uzubillah... aku takut dengan seksa Allah... syaitan sendiri takut dengan seksa Allah... seksaanNYA amat berat...  tak tertanggung .... Ya Allah ampunkanlah aku dan seluruh umat islam di bumi ini...semoga mendapat rahmat dariMU Ya Allah... dan janganlah Engkau palingkan kami setelah Engkau beri hidayah ...



Saturday, February 18, 2012

trip ke UK, Paris 2011 dan US 2012..

aku mulakan bicara dengan bismillahirrahmanirrahim... :)

alhamdulillah... 2 hajat besar telah tertunai... alhamdulillah... personal achievement...:)  sebab aku memang tak suka bersaing dengan sesiapa... melainkan bersaing dengan diri aku sendiri... hahaha...pelikkan... tapi itulah kebenarannya...  takde sape tau... tapi harini aku nak bgtau... itulah sifat aku sebenarnya... suka bersaing dengan diri aku sendiri... aku tidak kisah dengan orang lain... tetapi aku suka melihat kejayaan orang lain.... hahaha... pening?? tapi itulah aku... sebab ada statement ... bila kita menghargai diri kita...makan kita akan menghargai orang lain juga... so kalo sebaliknya... anda fikirkanlah sebaiknya okey... ;)

walaupun dah tercapai hajat yang 2 tu.. visit n presented paper in Cambridge University, UK and Harvard University, USA... tetapi..biasalah manusia... masih punya hajat lain yang masih belum tertunai... (hajat "besar" yang satu tu...selalu je...hehehe)... mesti orang pelikkan... apalah yang best sgt dengan university2 tu? heheheh... bagi pendapat peribadi aku... university tersohor seperti cambridge dan harvard tidak perlu disangkal kewibawaannya... aku hanya mengucapkan...masyaAllah... tidak ada apa yang mampu terucap... bukan mudah untuk present di tempat berprestij seperti itu jika tidak ada jiwa yang kental (bukan puji diri aku, tapi kagum dengan manusia yang belajar di situ)... aku tidak peduli dengan keadaan sekeliling sehinggalah aku berjaya mendapatkan apa yang aku cita2kan... alhamdulillah...

Cambridge University, UK ...aura dia meliputi segenap nafas aku... masyaAllah... tempat yang tenang, penuh dengan suatu rasa yang tak mampu aku ceritakan... hanya mampu sebut...masyaAllah...  berjumpa dengan rakyat Malaysia tak kurang ramai juga berada di UK ni... subhanallah... satu pencapaian yang bagus... dalam masa meninjau sekeliling UK... dari bradford..kami (aku dan rakanku lola) pergi ke cambridge, dari cambridge patah balik ke bradford, dari bradford naik ke new castle, dari new castle kami ke london, dari london kami ke PARIS... hahahah... terkejut aku..sampai juga kami di paris tanpa disangka2... siap ada greetings dari information counter...welcome to paris! hehehe... subhanallah...kat paris...kami pergi ke semua tempat hanya dengan berjalan kaki... masyaAllah... kami gagah rupa2nya...hahahah... pergi muse de lurve, eiffel tower dan sume museum di paris hanya dengan berjalan kaki...masyaAllah.... so... dari PARIS...balik ke london...dan pulang ke Malaysia... nice trip... :) alhamdulillah... tq Allah... byk dah lupa... tp apapon...aku bersyukur ditemankan rakan bilik aku yang merindui bekas kampung halaman dia... ;)  tempat jatuh lagi dikenang katakan...hahahah... aku dapat berkenalan dengan orang2 yang baik di sana... siap p kenduri kawen orang pakistan kat sana kawan member aku ni...thanx lola... nice experience... everything unplanned...heheheh... sume buat sendiri...kat sana baru plan...kah kah kah...

Harvard University, US... terletak ditengah2 kota...penuh dengan manusia yang berlumba2 mencari ilmu... tp masih kurang dari sikap ramah dan mesra... bukan mudah untuk berada disini... manusia yang punya lagak dan ego yg tinggi...berkemungkinan lupa yang Maha Pencipta lebih dari segala2nya... astaghfirullahalazim... tapi aku kagum...dalam pada ramai yang berlagak sombong...tp masih ada segelintir yang sudi bertegur sapa...subhanallah... :)... aku teruskan jua apa yang perlu aku selesaikan... dan alhamdulillah... Allah tu Maha Kuasa... Dia mendengar suara kecil dari hatiku... masyaAllah... segalanya selesai dengan baik dan dipermudahkan... alhamdulillah...:) ramai juga punya hati yang bersih... dan punya rasa ingin tahu... subhanallah... ntahlah...aku tak mampu nak ceritakan kat sini...tp yang pasti... subhanallah... dari Boston kami (aku, mama, ayah, adik) pergi ke harvard, stay kat boston 3 hari semata2 utk conference yang perlu diselesaikan... alhamdulillah lepas selesai... bertolak ke new york menaiki bas lucky star 888 (no bas...hehehhe)...di new york, kami diturunkan di chinatown (hebat betul...di mana2 ada chinatown..yang pastinya orang berbangsa cina... subhanallah... sebab tu lah kena belajar sehingga ke negeri china... ;) ) dari new york, pergi new jersey (bermalam di sini), pergi washington DC, pergi philadelphia..dan pergi niagara falls, turunkan orang kat buffolo...balik smula di boston..makan udang ketam ...heheheh.. udang ketam tu... ialah... lobster!! hahaha.. badan besar berbentuk udang...tapi rasanya sebijik cam ketam... kat boston memang tempat lobster... masa tunggu kat airport malam tu... kami dipertemukan dengan owner darulkabab...masyaAllah... baik orang nya... manakan tidak...dia bawakkan nasi beriani siap dengan gulai ayam dan gulai kambing, dibawaknya skali pinggan2 plastik, air2 coke, mineral... ya Allah... selama kat US...bukan mudah nak dapat makanan halal... dan dari awal kami memang mencari kedai owner ni.... tp... Allah tu Maha Kuasa... rezki parents and adik aku... sebelum balik kami dihindagkan dengan makanan yang confirm halal...dan dibawa sendiri oleh owner dia... masyaAllah... subhanallah... then,... masa utk balik tiba...kami balik ke Malaysia tp transit di singapore... singapore memang tempat paling best utk transit...semua kemudahan ada... :) selesailah trip oversea ke-2 aku... 3 hari tanpa tour... 5 hari dengan tour... :) pergi sahaja 25 jam...balik pon 25 jam... kematu dibueknyo... tp seronok... alhamdulillah...

ada 2 lagi hajat yang paling besar yang dalam queue list aku... apadia? heheheh..tungguuuuuuuuu....

sekarang.... baru masanya aku akan lihat2 dan teroka mana2 yang perlu diteroka... heheheh... ada suggestion???  meh share... leh aku check n plan... tp hope sangat "lepas settle apa yang patut disettlekan"...heheheh... ;)

Thursday, December 1, 2011

rasanya macam nak menjerit sekuat hati.... tp sakit tekak la pulak nanti.. banyak bersabar dalam segala hal... kadang2 hilang sabar gak dibuatnya... macam2 perangai... ada gak satu2 masa tu nak sepak je muka2 yang sepatutnya disepak...heheheh... tp aku sepak dalam hati jerla.... huhhuhu...aaaahhh... biarlahhh... malas pk dah...

selalu pk posotif...tapi kadang2..terlepas gak rasa negatif tu... huhuhu... dah keliling pon negatif... huwaaaa..